Naša metoda sastoji se
u približavanju problemu zavisnika,
sa intenzivnom okupacijom
i fizičkim poslom

Radne akcije

Naš radni dan započinje zajedničkim doručkom, te nakon toga zajedničkim sastankom i molitvom, te ostalim pripremama za predstojeći dan.

Nakon toga razilazimo se i nastojimo pokriti sve poslove zaprimljene za taj dan, rad u radionicama, a isto tako i sam posao u održavanju samih kuća u kojima živimo i jasno nastojimo na prvome mjestu pružiti pomoć i ohrabrenje onima najpotrebnijima zbog kojih ovaj centar i postoji. Skupljamo se ponovo za ručak zavisno o radnom mjestu i koristimo pauzu poslije samoga ručka za provesti vrijeme konstruktivno, uz razgovore, čitanje Biblije, šetnju i toplu riječ sa štićenicima koji prolaze fazu odvikavanja. Nakon toga odlazimo obaviti poslijepodnevne dužnosti do večeri kada se zavisno o rasporedu ide na zajednički sastanak ili na određene aktivnosti kao što su: pozorišna grupa, muzička sekcija, škola gitare itd. Vikendom nakon zajedničkog ručka odlazi se na fudbal, neke druge sportske aktivnosti, izlete ili slične aktivnosti, isto tako koristi se svako slobodno vrijeme za odlazak na ulicu i pričanje sa zavisnicima i dijeljenje informativnih letaka. Nedjeljom se u našim prostorijama održavaju sastanci za javnost tj. za sve one koji nas žele upoznati, roditelje štićenika itd... Sastanci se sastoje od svjedočanstava bivših ovisnika, izvode se razni pozorišni komadi Biblijskih motiva, a poslije samog sastanka svi su pozvani na zajednički ručak.

Jedan od važnih izvora prihoda je prikupljanje namještaja i bijele tehnike u relativno dobrom stanju te prikupljanje sekundarnih sirovina (metal, papir, staklo...), obavljanje raznih poslova (preseljenja, utovar-istovar, farbanje prostorija i haustora, odvoz šute i slični poslovi), proizvodnja u obrazovno-proizvodnim radionicama, stolarske radionice, gvožđarske radionice, autolakirerske radionice, popravak bijele tehnike, restauracija starina i starog namještaja, izrada raznih predmeta ručnom izradom.

Važni administrativni zadatak svake terapeutske grupe je dostignuće potpunog samofinansiranja. Osnovni izvori prihoda su:

- Prvenstveno poslovi koje smo već naveli

- Prodaja izrađenih stvari u obrazovno proizvodnim radionicama s ciljem finansiranja centra: stolarske radionice, remont bijele tehnike, itd (Obučavanje zanatima igra vrlo važnu ulogu i sastavni je dio terapije zavisnika)

- Osim toga primanje pomoći i u obliku prehrambenih i građevinskih proizvoda od organizacija i firmi, kao npr. Crveni Krst, itd.

Mi volontiramo i živimo u rehabilitacijskom centru i znamo da postoji mogućnost živjeti bez droga. Mnogi od nas u prošlosti bili su narkomani i želimo pomoći zavisnicima osloboditi se od zavisnosti o drogama, upravo onako kako su jednom pomogli nama. RETO centar ima više od 20 godina iskustva u radu sa zavisnicima svuda po svijetu.

Mi dobro razumijemo da materijalni problemi mogu postaviti neprelazne prepreke za onoga koji se želi izliječiti, zato je prebivanje u centru besplatno za sve.

RETO centar je ekonomski autonomna organizacija koja ukazuje pomoć svojim filijalama u razvoju, trudeći se pomoći što bolje može, što većem broju ljudi i potrebi. Personal centra radi na dobrovoljnoj osnovi i ne prima nikakvu materijalnu nadoknadu. Mi znamo da zavisnik koji pristupa u RETO centar i njegova porodica daju povjerenje nama i našem programu. Naša metoda sastoji se u približavanju problemu zavisnika, sa intenzivnom okupacijom i fizičkim poslom. Za uspješnu rehabilitaciju, zavisniku je vrlo važna želja da se izbavi od droge, da shvati principe života, te da donese odluku da se promijeni.

Naša vrata i srca otvorena su za sve. Isto tako, ne odbacujemo niti omalovažavamo pomoć onih koji nam je nude.