Ne pravimo nikakve razlike
što se tiče društvenog porijekla,
pola, religije ili nacionalnosti.

O nama

Reto centar je hrišćanski centar za liječenje i rehabilitaciju zavisnosti o drogama, alkoholu, tabletama i sl., u potpunosti besplatan. Centar je započeo svoj rad u Španiji 1985. godine, a od 1993. godine započelo se i sa radom na području Balkana. U Republici Crnoj Gori je centar započeo sa radom 2007. godine i trenutno imamo kuću koja se nalazi na području Danilovgrada. Do sada je kroz naš Centar prošao veći broj zavisnika, a sada se trenutno na području Crne Gore nalazi oko 15-tak štićenika.

Mapa sa Reto centrima van matične Španije

 

Što se tiče sprovođenja liječenja smatramo da je najbolniji, ali i najučinkovitiji način skidanja „na suvo“.

Zato u procesu odvikavanja ne dajemo nikakve tablete niti bilo kakva sredstva za „skidanje“, a u Centru nema cigareta ni alkohola. Od svih onih koji ostanu na rehabilitaciji od 18 mjeseci i više, oko 80% ih se izliječi. Boravak u zajednici je dobrovoljan te ćemo svakome ponuditi da ostane što duže znajući da je potrebno određeno vrijeme za izlječenje, a najmanji period koji preporučujemo je 18-24 mjeseca. Besplatan smo centar, tako da za ulazak u isti samo se traži dobra volja za liječenjem i spremnost za prihvaćanjem svih utemeljenih normi. Ne pravimo nikakve razlike što se tiče društvenog porijekla, pola, religije ili nacionalnosti.

Neki od načina na koji nastojimo pomoći su: javni skupovi, odlasci u bolnice, zatvore i na sva javna mjesta zahvaćena problemom droge, odnosno radimo na ulici tako da bivši zavisnici pričaju sa zavisnicima. Neprofitabilan smo centar, finansiramo se isključivo našim radom što je ujedno i dio terapije. Radimo: čišćenja, preseljenja, molerisanje, ispomoć u građevini, utovar-istovar, prodaja rabljenih stvari, itd... Hrišćanski smo Centar i prihvatamo Bibliju kao naš vodič. Uvjerenja smo da bez pomoći Boga nikada ne bi mogli živjeti slobodni, zbog toga najvažnija terapija je ona duhovna, koja je usmjerena ka unutarnjoj potrebi. Nismo ništa novo, jednostavno smo osobe koje se bore svakoga dana da žive jedan normalan i zdrav život. Svi radnici u centru su volonteri. Želja nam je pomoći što većem broju mladih ljudi da povrate nadu i vjeru u život.